header nedmcgowan.com
"Once again, the range of flute writing seemed to be limitless in its imagination and technical requirements." - Scott MacClelland, Performing Arts Monterey Bay

Wie is Ned McGowan?


Photo by Hari Adivarekar


Fluitist & componist

Ned McGowan (1970) is fluitist en hedendaags klassiek componist, geboren in de Verenigde Staten, al drie decennia wonend in Nederland. Bekend om de ritmische vitaliteit en technische virtuositeit, heeft zijn muziek prijzen gewonnen en is uitgevoerd in Carnegie Hall, het Concertgebow en andere zalen en festivals over de wereld door veel orkesten, ensembles en solisten. Als fluitist speelt hij klassiek, hedendaags en geïmproviseerde internationale concerten. Hij heeft en special liefde in de contrabasfluit, waarmee hij in 2016 het album The Art of the Contrabass Flute uitbracht. Ned McGowan is een Pearl Artist en speelt een Pearl PFC-905 contrabasfluit.


Composities
Zijn werken omvatten Concerto for iPad & Orchestra (2012), welke meerdere keren is uitgevoerd in Nederlands, de VS en Brazilië, Workshop (2004) voor blokfluit en tape, six pieces mécaniques (2012), geschreven voor Calefax en Eric Vloeimans, Cleveland Times (2016), in opdracht van de NFA Fluit Conventie, Bantammer Swing (2008), een concerto voor contrabasfluit en orkest, welke in première ging in Carnegie Hall door het American Composers Orchestra, en het recente Garden of Iniquitous Creatures (2016), voor het Grammy Award winnende sextet Eighth Blackbird, die zijn première had in November 2016 in De Doelen, Rotterdam.


Academisch
Ned is professor compositie, ensembles en Advanced Rhythm and Pulse op het Utrechts Conservatorium en is docent Artistic Research aan allebei het Codarts Hogeschool voor de Kunsten en het Fontys Hogeschool voor de Kunsten. HIj heeft diploma’s compositie van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en fluit van het Cleveland Institute of Music en San Francisco Conservatory of Music. In 2014 kreeg hij de Alumni Achievement Award uitgereikt van het Cleveland Institute of Music. In September 2016 begon Ned met een artistieke onderzoeks-PhD over snelheid, frame en tijd in muziek op de Universiteit Leiden en het DocARTES programma in Gent.


Luisteren
Als fluitist
Moonrise (1998)
Salvatore Sciarrino - Come vengono prodotti gli incantesimi?
Brian Ferneyhough - Carceri d'Invenzione II

Orkestrale werken
Concerto for iPad and Orchestra (2012)
TEDx Lecture about Concerto for iPad
Tempest in a Teapot

Ensemble werken
Sound Becomes Visible in the Form of Radiance (2010)
six pièces mécaniques (2012)
No Permission Without Trespassing (2015)
Plutoid (2008)
Stupid Neck Chain (2015)
Hymn (2008)

Fluit werken
Cleveland Times (2016)
Cleveland Times, aantekeningen van de componist
Workshop (2004)
Torrent (2011)
Originele Torrent improvisatie

Contrabasfluit werken
Earthly Chants (2016)
Contrabasfluit met Indiaase Percussie
Wurgelguik (2013/2016)

Advanced Rhythm and Pulse lessen
Musician 3.0 les met gast BC Manjunath
Advanced Rhythm and Pulse les beschrijving

Workshop
Strijken Zonder Noten


Score preview